Povești cu uriași

Când plouă afară, la noi în casă se citește și mai mult decât de obicei. Și azi ne-am imaginat că ploaia ar putea să curgă din stropitoarea unui uriaș. Și, uite-a așa, mergând pe firul apei și al poveștii, ne-am gândit să citim azi despre uriași.

Pentru că aveam în buzunarul cu surprize, această poveste veche, am șters-o de praf și am pus-o la treabă, iar acum v-o spun și vouă, dar încetișor, ca pe un mare secret:

Legenda comunei Rozavlea

În vremuri de demult, se zice că trăia în Cuhea un uriaș. El avea o fată tot uriașă pe care o chema Rozalia. Fata, într-una din zile, pribegi printre niște dealuri. Acolo, pe o pajiște întinsă, erau doi oameni, cu un plug cu patru boi. Fata crezu că sunt niște jucării și luă oamenii cu tot cu plug și cu boi în șorț – i-o dus la tată său: – Uite, tată, ce jucării am găsit! Tatăl său îi zice: – Nu-s jucării, dragă fată. Îs oameni și ei or stăpâni pământul de amu înainte. Noi, uriașii, ne-om zărăsti. Du-te și lasă-i acolo de unde i-ai luat, și pentru c-ai călcat pe acolo, locu’ s-o chema Rozavlea.

(În Calendar, 1980, p. 103, con­semnată de Ileana Pop)

Pentru că ne place să ieșim dintr-o poveste doar pentru a intra în alta, vreau să vă arăt acum una dintre cărțile noastre preferate:

The Smartest Giant in Town, de Julia Donaldson și ilustrată de Axel Scheffler

Smartestgiant

1243127620607

 

 

 

 

 

 

O poveste despre uriași ca toți oamenii și despre cel mai generos uriaș.

George este un uriaș care trăiește într-un oraș, alături de oameni și de alți uriași. Dar George este cel mai jerpelit dintre uriași. Într-o bună zi însă își cumpără haine noi și, în aceeași zi rămâne fără ele pentru că ajută diverse animăluțe să iasă din diverse încurcături: una dintre șosete ajunge la un vulpoi care și-a pierdut sacul de dormit, cămașa la un ieduț căruia furtuna i-a luat pânza de la bărcuță, cureaua la un câine care ar fi vrut să treacă printr-o mlaștină fără să se murdărească și așa mai departe. Povestea este una despre generozitate și despre bucuria de a împărți cu ceilalți chiar dacă nu ai foarte mult. Iar nouă ne place la nebunie să inventăm diverse melodii pentru cântecelul pe care îl cântă George:

My tie is a scarf for a cold giraffe,

My shirt’s on a boat as a sail for a goat,

My shoe is a house for a little white mouse,

One of my socks is a bed for a fox,

But look me up and down

I’m the smartest giant in town!…

David și Goliat

O poveste din Sfânta Scriptură despre uriași cu puteri malefice și despre eroi simpli, dar cu credință în Dumnezeu

Era odată un uriaș pe nume Goliat care era de două ori mai înalt decât cel mai înalt om pe care l-ai văzut vreodată și de două ori mai greu. Goliat lupta în armata filistinilor, iar aceștia se luptau cu israeliții, poporul în care s-a născut Iisus. Nimeni nu avea curajul să se bată cu el,  până într-o zi când un păstor tânăr pe nume David, a ieșit în fața tuturor și l-a înfruntat pe uriaș. La fel cum alunga fiarele sălbatice care îi atacau turma, David a făcut întocmai și cu uriașul căuia i-a tras cu praștia o piatra între ochi și l-a ucis. În felul acesta și-a apărat poporul de armata străină. 

Călătoriile lui Gulliver, de Jonathan Swift

O poveste pentru oameni mari și despre ei, repovestită copiilor.

Deși povestea lui Gulliver a fost scrisă pentru oamenii mari ca să le dea de gândit cu privire la metehnele lor, o parte din amplul roman în patru volume, a fost repovestit și pentru copii. Este un frumos exercițiu de imaginație pentru fiecare, iar prin librării găsiți și ediții ilustrate frumos.

Citit cu folos, micilor și marilor!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Basme tainice, Felurite, ticluite, iscusite, Recomandari și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s