Ateliere de teatru Kamishibai pentru copii

Va spuneam in articolele trecute ca am strans multe povesti si povesti despre povesti pe care vrem sa vi le impartasim. Acesta este unul dintre multe altele ce vor urma.

De data aceasta, povestea este insotita si de o invitatie. Iar povestea poate fi inventata de voi daca aveti intre 4 si 10 ani si daca locuiti in Bucuresti sau poate vreti sa faceti naveta sase sambete sau duminici la rand 🙂

Este vorba despre un modul de 6 ateliere in care copiii vor crea un spectacol Kamishibai de la inceput, adica de la crearea povestii, pana la final, adica la prezentarea acestuia in fata unui public. Modulele sunt organizate pe grupe de varsta, 4-6 ani si 6-10 ani, se desfasoara la Muzeul Vasile Grigore din Bucuresti si sunt concepute de catre asociatia Da’DeCe, fosta De dragul artei. Eu va astept la atelierele de crearea povestilor, dupa care prietena si colega mea, Ramona Guran, artist plastic va coordona atelierele de creare a ilustratiilor. Pentru atelierul de interpretare l-am invitat in echipa noastra pe talentatul actor Ovidiu Usvat care ii va ajuta pe copii sa isi interpreteze propriile povesti in fata publicului format de parinti, fratiori, surioare si bunici.

Dar ce este Kamishibai?

Kamishibai inseamna teatru de hârtie si este o formă de a spune povești, în care povestitorul se folosește de un set de ilustrații care sunt introduse și derulate într-o scenă mică de lemn. Aceasta metodă de povestire își are originea în templele budiste japoneze din secolul al XII-lea, când calugării foloseau ilustrații pentru a prezenta povești cu conținut moral copiilor sau unei audiențe analfabete. Kamishibai -ul a supraviețuit secolelor, iar din anul 1920 a rămas în forma pe care o cunoaștem astăzi. Acum, Kamishibai-ul se bucură din nou de popularitate și este utilizat în spectacole stradale, în grădinițe, şcolile şi bibliotecile din Japonia, dar şi din Statele Unite, Noua Zeelandă sau Europa. Kamishibai este o metodă de educație non-formală, recunoscută în întreaga lume, care ajută la dezvoltarea unor abilități importante pentru copii: empatia, atenția, organizarea, exprimarea corectă și coerentă, capacitatea de a povesti, lucrul în echipă etc.

Despre ateliere

Teatrul Kamishibai este o minunata metoda de a-i apropia pe copii de lectura, de artele plastice si unii de altii. Povestile se creeaza fie in echipe de mai multi copii, fie in familie si pornesc de la subiectul unor opere de arta din muzeu, de la emotii traite in fata acestora sau de la idei proprii. Dupa ce povestea a mers pe lungul fir al imaginatiei fiecaruia si face un popas, urmeaza realizarea ilustratiilor in diverse tehnici: pastel, pictura, colaj. Apoi fiecare copil va invata sa isi interpreteze povestea, individual sau in grup, verbal sau prin sunete adiacente, iar in final va face acest lucru in fata publicului prietenos format din familiile participante.

Va astept cu drag sa ne intalnim intr-o poveste!

Informatii si materiale utile:

Cum va puteti inscrie copilul la atelierele de Kamishibai

Ghid de lucru Kamishibai

Descrierea proiectului Kamishibai – la povesti sa spunem HAI!

In plus, pe pagina de Facebook De dragul artei, puteti vedea mai multe fotografii de la atelierele din luna noiembrie desfasurate in scoli.

Joc cu folos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afara, Recomandari și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s