Rădăcină-mpleticină, Ales voinic o dezbină

Ghiciţi ce este? Cartea.

Despre cărţi vom scrie acum şi în alte câteva rânduri viitoare pentru că în ultima vreme am tot citit cărţi frumoase şi vrem să va povestim despre ele, dar mai ales pentru că se apropie Crăciunul, ocazie numai bună pentru dăruit cărţi orişicui.

Întâi şi întâi o descoperire de carte pentru părinţi, pe care mi-ar fi plăcut şi folosit să o citesc chiar mai devreme, Psychanalyse des contes de fees, de Bruno Bettelheim. Eu am citit-o în franceză. Link-ul vă va duce însă spre o ediţie în limba engleză.

images (1)

Psihanalist controversat, pshiholog şi scriitor, B. Bettelheim este, cu această carte, un deschizător de drumuri. Cartea sa Psihanaliza basmelor pune în lumină şi aprofundează modul în care copiii îşi aleg de mici lecturile, modul în care se identifică cu anumite personaje în anumite momente şi ne explică de ce copiii nu sunt traumatizaţi de întâmplările uneori violente, alteori angoasante ale basmelor pe care le citesc sau le ascultă. Pe lângă faptul că îi încântă pe copii şi le dezvoltă imaginaţia, basmele le clarifică copiilor aspecte legate de propria lor personalitate şi le favorizează dezvoltarea psihologică. Basmele iau în serios angoasele şi dilemele existenţiale pe care copiii le simt, fără a le putea exprima sau conştientiza. Şi fac lucrul acesta în mod direct, oferindu-le soluţii care îi liniştesc şi îi încurajează.

Citind cartea lui Bettelheim, am conştientizat şi eu multe lucruri, mai ales în privinţa propriilor lecturi, dar mai ales referitor la lecturile iedului meu cel mare. Este genul de carte pe care iubitorii mai mari de basme o vor savura şi îşi vor regăsi acolo multe intuiţii. Un lucru foarte frumos spus de autor si pe care am sa îl parafrazez şi eu aici este acela că fiecare basm conţine nenumărate semnificaţii la niveluri diferite şi îi îmbogăţeşte viaţa copilului aşa cum nici o carte nu o poate face. În fiecare perioadă a vieţii sale un anumit basm îi va răspunde unei anumite nevoi (frică, angoasa separării, teama de a creşte, gelozie etc.) şi, revenind apoi după o vreme la acelaşi basm, acesta îi va raspunde altei nevoi. Atenţie deci, când vi se cere să citiţi de o sută de ori la rând aceeaşi poveste, nu mai refuzaţi. Când nevoia va dispărea, atunci va alerga spre alte basme singur singurel. 

Copilul din zilele noastre, crede autorul, se simte cu atât mai izolat cu cât comunitatea din care face parte este mai restrânsă, iar familiile nu mai sunt aşa de mari ca pe vremuri. De aceea copilul modern are mai multe frici decât cel din secolele trecute. Copilul modern are nevoie de eroi care să se aventureze singuri în lume pentru a-şi găsi locul cel mai sigur, încrederea şi siguranţa şi pentru a se asigura că va primi ajutor atunci când va avea nevoie, la fel cum li se întâmplă şi eroilor din basme.

Printre rândurile aceste cărţi, puteţi citi şi o interesantă poveste a basmelor, foarte bine documentată, din care veţi deduce singuri de ce nu ar trebui să sintetizăm, cenzurăm,”înfrumuseţăm” şi lipsi de farmec în fond clasicele poveşti, aşa cum au făcut-o părinţii şi totodată maeştrii acestei metehne a civilizaţiei, Charles Perrault şi Walt Disney.

Vă mai spun doar atât: dacă aveţi copii, citiţi-o! 🙂

Mai am câteva cărţi interesante dintre cele pentru oameni mari de împărtăşit cu voi, dar le voi lăsa capitole separate. Acum, vreau să vă dau câteva sugestii de cărţi pentru copii bune de pus sub brad şi să le spun devoratorilor de carte străină că am a le împărtăşi un site britanic cu cărţi mai ieftine comparativ cu amazon.fr, de exemplu, numit Book Depository şi care are livrarea gratuită în toată lumea, ceea ce mi se pare minunat. Cu siguranţă îl ştiu mulţi dintre voi, dar pentru mine multe revelaţii internaute sunt târzii, dar entuziaste 🙂

Pe  Book Depository, am descoperit o mulţime de poveşti potrivite multor feluri de cizmuliţe. Dintre toate, vreau să vă arăt una pentru iubitorii şi iubitoarele de balet: Nutcracker, o ediţie deosebită care conţine de fapt mai multe cărticele, fiecare povestind câte un episod al poveştii.

9780761163381În Căsuţa din copac, tot citim de ceva vreme şi nu ne săturăm de ea o carte savuroasă, plină de umor şi cu o poveste care ne ţine cu sufletul la gură, deşi o ştim aproape pe de rost. Se numeşte Norocel şi este o carte apărută la editura Benefica ca volum premiat, în anul 2010. Autoarea, Laura Cristina Sărăcin are darul rimelor şi, cu atât mai mult o recomand, fiind în versuri. Cele mai multe poezii scrise în limba română în ultimii ani, fiind după umila mea părere, cam nefericite. Citiţi Norocel şi veţi deveni convinşi că se poate scrie frumos poezie pentru copii şi în limba noastră ! 🙂

descărcare

Şi pentru că se simte deja în aer apropierea unei minuni, ne îndreptăm uneori seara privirile către cer, acolo unde locuiesc acum cele 12 prinţese şi împărătese adevărate. Povestim şi le vedem apoi strânse într-o carte frumoasă, apărută în 2009 la editura Nepsis.  Este o carte scrisă de Florina Jinga şi ilustrată de Angela Hanc şi Andrei Rosetti şi povesteşte, printre altele despre Prinţesa Drosida, Împărăteasa Elena, Împărăteasa Irina sau despre Prinţesa Casdoas.  

orig_12-printese-si-imparatese-adevarate-978-606-92098-3-7

Va mai recomandăm şi o carte scrisă de Selma Lagerlof, Cartea de Craciun, mai ales că am şi sărbătorit-o zilele trecute pe autoare. Este una dintre cărţile din care citim în preajma fiecărui Crăciun şi care ne ţine de cald în seri reci şi nouă şi multor altor cititori.

cartea-de-craciun_1_produs

Şi, la final, o cărticică pe care o vedem sub mulţi brăduţi (pentru o parte dintre ei vom da şi noi o mână de ajutor), este cartea care s-a născut în căsuţa noastră, Călătorie printre ierburi şi lumină şi care, spre bucuria noastră, a primit de curând premiul pentru Cea mai frumoasă carte pentru copii din anul 2013 la Gala Cele mai frumoase cărţi din România.

Luli cover dr

Citit cu folos să aveţi!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Carticele, Recomandari și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Rădăcină-mpleticină, Ales voinic o dezbină

  1. Ce recomandari frumoase! Multumim!
    Irina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s