Casa Retro

Acum vreo zece ani, într-o zi, am gasit un colţ de rai într-un garaj din Piaţa Victoriei. Se chema, ca şi astăzi, Casa Retro. În acea perioada nu prea găseai jocuri şi jucării educative sau materiale drăguţe de meşterit, iar dacă le găseai cumva, nicăieri nu erau aşa de ieftine precum in colţul meu de rai. Aşa încât am devenit repede un client fidel şi mi-am dus rând pe rând şi prietenii acolo. Iar acum, că am o căsuţă doldora de cititori-părinţi sau de cititori-educatori, plănuiesc să îi duc şi pe aceştia dacă se vor lăsa ademeniţi pe cărarea colorată ce duce înspre căsuţa.

Casa Retro este un magazin deopotrivă pentru părinţi, educatori şi copii: un loc strâmt, dar în care găseşti şi ce nu ţi-a trecut vreodată prin cap că ar exista. Şi cu preţuri accesibile pentru majoritatea dintre noi.

Dincolo de partea negustorească a căsuţei, poţi primi, dacă îi calci pragul, informaţii preţioase, sugestii utile şi recomandări de activităţi pe care le poţi face acasă cu copiii.

Iar pentru cei care trăiesc pentru a cotrobăi şi au epuizat toate locurile la îndemână, este într-adevăr o mină de aur. Eu cotrobăi de ani de zile prin ea şi tot sunt surprinsă de câte ceva de fiecare dată, chiar şi atunci când merg direct la ţintă. Ieri, de pildă, am fost surprinsă să aflu că există şi o Căsuţă Retro în miniatură, deşi ea stă tot timpul pe masă. Căsuţa Retro este o ingenioasă metaforă pe care domnul Nicu Tătăranu, creatorul Locului, mi-a aşezat-o în palmă alături de povestea ei imprimată pe hârtie. O poveste frumoasă şi grea, cu o morală veselă sau tristă, depinde în ce moment al filmului o citeşte fiecare. Morala este împăturită într-o poveste şi povestea în altă poveste, numită Casuţa Retro. Povestea din poveste începe aşa:

O pasăre trăia într-o colivie. Stăpânul ei îi dădea de mâncare şi apă de băut. Adeseori pasărea încerca prin trilurile sale să-i transmită stăpânului că ar vrea să fie liberă. Stăpânul se bucura de sunetele cristaline ale păsării, dar nu reuşea să-i desluşească mesajul. De fapt, nici nu-şi propusese vreodată acest lucru.

Când criza l-a atins pe om, fiind nevoit să facă reduceri, s-a gândit să elibereze pasărea pentru a nu mai cheltui cu întreţinerea ei. A deschis uşa coliviei şi a îndemnat pasărea să plece. Aceasta a ieşit, dar după câteva ture, s-a reîntors acasă conştientizând că îi va fi greu să supravieţuiască. În colivie nu avea multe bucurii, dar regulat primea hrană şi apă.

Povestea se continuă şi înainte şi înapoi. Vă invit să treceţi prin garajul colorat din Piaţa Victoriei şi să o citiţi pe toată. Iar dacă vă încumetaţi, puteţi primi în palma larg deschisă o căsuţă retro ca a mea, adică o căsuţă mică din lemn care ţine prinsă în sfori o bilă galbenă. Bila poate fi chiar pasărea din poveste pe care omul nu se gândise să o elibereze sau poate fi altceva… Puteţi să o eliberaţi voi, deşi nu este uşor. Depinde cum pui problema: trebuie să scoţi bila sau sfoara?

Şi aşa ajungem la ghicitoare pe care fiecare o rezolva căutând înlăuntrul lui şi/sau făcând o vizită căsuţei.

Magazinul are şi un site si o revistă pentru părinţi şi educatori, însă, pentru cei mai senzoriali dintre noi, vizita virtuală poate fi destul de insipidă faţă de ce veţi găsi la faţa locului.

Am încercat azi să aduc un pic de mister din specificul locului care te invită să descoperi şi nu să iei de-a gata, să aduci sensuri noi unui obiect/joc/jucărie şi nu să-l goleşti de sens.

Cotrobăit cu folos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Afara, Recomandari și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Casa Retro

  1. Pingback: De-a printul si printesa – varianta inteligenta | Casa din copac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s