Cuviosul Paisie despre cresterea copiilor

Cresterea copilului incepe din momentul zamislirii. Asadar, acum femeia trebuie sa se straduiasca sa fie linistita. Sa citeasca Evanghelia, alte carti crestinesti, sa se roage si sa isi respecte canonul de rugaciune. Astfel, se sfinteste si ea si copilul ei.

 

Parintii nu lasa copiilor lor drept mostenire doar case, ogoare sau bani. Lasa si mostenire duhovniceasca: patimile sau virtutile lor. Astfel, exista copii care au de la parintii lor o bogata mostenire duhovniceasca, cu multe virtuti si, daca adauga si lupta lor dusa cu daruire, pot ajunge pe culmi duhovnicesti inalte.

 

Sa nu-i constrangeti pe copiii vostri fara discernamant si sa nu fiti prea aspri cu ei. Trebuie mare atentie! Astazi copiii au masina cu motor iute, doar rotile sunt grele. Ei vor doar sa fie impinsi ca sa tasneasca.

 

Copiilor le foloseste mult cand citesc Sinaxarele. Deoarece sunt nevinovati, au multa credinta. Si astfel, dobandesc deprinderile cele bune.

 

Cand omul incepe de mic viata duhovniceasca traieste cea mai fericita viata. El dobandeste bunele obiceiuri si continua astfel impreuna cu Hristos.

 

Trebuie sa ne simplificam viata, caci luxul il oboseste pe om. Sunt unii oameni care doresc continuu bunuri materiale. Alearga dupa aceea sa scoata mai multi bani si astfel isi inmultesc si mai mult nelinistea.

 

Trebuie sa luam bine aminte la ceea ce le spunem copiilor, pentru ca ei au simplitate si cred toate lucrurile. Sunt multi si cei care au o mare daruire si implinesc cuvintele intru totul.

 

Cel mai mare si mai bun tata de copii este omul care a renascut duhovniceste si ajuta la renasterea duhovniceasca a copiilor sau, ca sa le asigure sufletele in Rai.

 

 

Din cartea Mica filocalie, Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Cartea Ortodoxa, 2009

 

Citit cu folos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Felurite, ticluite, iscusite și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s