Ion Saracul – poveste populara

A fost un om care a avut 20 de copii. Intr-una din zile, el lasa casa şi se duse in lume. Copiii erau unii la slujba, altii acasa, dupa varsta. Ion  s-a dus intr-un oras, a lucrat  acolo de a castigat trei paini si a pornit  mai departe. Pe drum il intalneşte Dumnezeu si cu Sf. Petru. Il vede Dumnezeu de departe si zice: “Petre, ia fă-te copil si cere-i lui Ion paine, să vezi, ti-ar da?” Sf. Petru se face copil si intinde la Ion mana si striga: “Papa,  papa!” Ion  a scos o paine si i-a  dat.  Se duce Dumneze si cu Sf. Petru  pe de alta  parte si se face Sf. Petru un batran.  Intinde la Ion mana si iar cere. Ion ii da si lui o paine. A treia oară, Sf. Petru  s-a făcut o femeie saraca si a cerut. Ion i-a dat si a treia paine ce avea si a ramas fara nici una. Atunci Dumnezeu s-a dus la dansul si l-a intrebat: “Ioane, ce sa-ti dau pentru bunatatea ta, caci eu am fost acela care te-am cercat luandu-ti toate painile?” “Nimic nu vreau, zice el, decat ca niciodata foame sa nu-mi fie, straiul de pe mine sa nu se ponoseasca, somn sa nu-mi fie si sa am un buzdugan, cand ii voi zice eu, sa sara, sa bata pe cine voi vrea, si o traista, cine voi zice eu, să ramaie acolo inchis.” Dumnezeu l-a blagoslovit si el s-a trezit imbracat  cu totul  in nou. Din ceasul acela nici n-a mai avut foame, nici somn. A pornit  in lume s-a ajuns la curtile unui boier unde erau draci. Boierul  sta in niste casute mici, in cele mari nu putea nimenea sta, caci cine manea acolo noaptea, diavolii il omorau. Ion saracul a rugat sa-l lase pe el sa doarma in curtea aceea. “Dacă ti-i greu de viata, du-te”, a zis boierul. Peste noapte, diavolii au inceput a veni si, cind  a inceput  buzduganul  lui Ion  a-i  bate,  s-au speriat asa,  ca a venit si cel mare  sa-l scoată pe Ion de acolo. Dar  Ion  l-a  varat in traista si atita l-a batut, pana a fagaduit  ca va face contract si va iscali ca nu se va mai arata  pe acolo, cu toată semintia  lui. A doua zi, a dat boierului contractul si i-a zis ca sa mearga sa sada in curtile  lui. Boierul  i-a dat o multime de bani. Ion saracul a zis ca sa-i deie la saraci, de sufletul lui,  ca lui  nu-i trebuie.

De acolo, Ion saracul a pornit  la iad. Dracii s-au speriat. “Ce vrei, Ioane?” “Nu  vreau  nimica,  decat sa ma lasati  sa stau  la poarta,  sa pazesc cine unde se duce si de unde vine.” L-au lasat, caci nu puteau sa-i faca nimic. Ion saracul a şezut acolo multi ani. Odata, s-a facut undeva o petrecere, un chef, s-au vrut  sa mearga toti  dracii.  Vine Scaraotchi la Ion si-i zice: “Ioane, tu stai acuma de multi ani aice si noi avem nădejde in tine, ramai  tu si pazeste iadul,  pana vom veni noi.” “Raman,  a zis Ion, dar sa-mi dati voie sa beau si sa mananc cat voi vrea eu.” ,”Ti-om da”, a zis Scaraotchi. Ion saracul a gandit ca sa se facă inaintea lui 70.000 de paini şi 70 de buti cu vin si indata asa s-au facut. Diavolii s-au dus in drumul lor. Ion saracul a gandit sa se taie painea bucatele si sa se amestece cu vinul şi indata aceasta s-a făcut. Apoi a zis: “Voi,  cate suflete sunteti aicea, veniti si va impartasiti cu trupul si sangele lui Hristos!”  Atunci  sufletele au inceput a foi si a se desface din locul lor, de pe unde era ferecate, ca era intuneric iadul de dansele. Toate s-au impartasit. Ion a deschis portile  iadului s-au inceput a iesi, pana ce tot iadul s-a desertat. Acuma se apropia timpul sa vie şi  dracii,  se auzeau de departe  huind.  Ion  s-a intins pe un poloboc cu mainile  lasate in jos si a inceput  a sforai. “De acuma, ce mi-or face, mi-or face”, gandeşte el. Cand intră dracii,  iadul – desert. Nu-i nici polita,  nici caldare, nici laita,  scurt, nimic, caci toate cele in iad din suflete erau facute. Merg la dinsul, il trag, racnesc, striga. Ion  de-abia  s-a trezit. “Ce  ai  făcut?”  “Ce  sa fac, zice Ion,  m-am imbatat.” “D-apoi uita-te  ca toate sufletele au fugit,  noi te-am lasat să fii cu nadejde si sa pazeşti.” “Eu am pazit, dara daca am adormit, nu stiu ce s-a facut!” Au luat diavolii si l-au alungat.

Ion  s-a dus in  rai la  Dumnezeu s-a cerut,  tot asa,  sa steie la poarta, sa pazeasca cine unde se duce si de unde vine. Dumnezeu l-a lasat.  Vine  Moartea.  – “Unde  mergi?”, o intreaba  Ion.  “Ma duc la Dumnezeu.” “Nu se poate, ma duc eu sa-i spun ca ai venit.” Dumnezeu i-a spus lui ca sa-i spuie Mortii  ca un an de zile intreg sa iaie tot numai  unde este un singur copil la parinti. Ion a mers si i-a spus, ca un an de zile sa caute tot mlada care e singura la copac si s-o roadă. La un an, Moartea  a venit.  Ion  s-a dus la Dumnezeu şi  i-a spus. Dumnezeu i-a zis că anul acela Moartea sa tot secere oameni in floarea vietii. El s-a dus la Moarte si i-a zis ca un an de zile sa aleaga din pădure copacii cei mai zdraveni, cei mai verzi, sa-i deie la pamant si sa-i roada. Al treilea  an, Dumnezeu a spus ca sa ia bătrinii. Ion a spus Mortii  ca sa roada cioatele, copacii cei stricati, batrani. Biata Moarte, la un an, a venit slaba si prapadita si a mers drept la Dumnezeu sa se jeluie. “Acuma, a zis Dumnezeu, un an de zile ai s-o porti tu in spate, daca ai facut asa!” Ion a purtat-o prin spini; el se varea  pe dedesubt, pe sub maracini,  iara  ea se inghimpa  toata.  A venit la Dumnezeu zgariata si plina de sange. “Du-te in cutare odaie, i-a zis Dumnezeu lui Ion, si vei gasi pe masa un pahar, bea!” El n-a fost baut si mancat de atatia ani. Cum a baut, cum a adormit  somnul de veci si a ramas la Dumnezeu in rai.

 O poveste cu talcuri multe si marunte despre impartasire si Sfanta Impartasanie, despre moarte si Inviere, despre Rai, despre curatie si bunatate. Din cartea Elenei Niculita-Voronca, Datinile si credintele poporului romanesc, Polirom, Iasi, 1998.

Citit cu folos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Basme tainice și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s