De cata miscare are nevoie un copil?

De ce este importanta miscarea pentru copiii mici?

–      Sa creasca: sa-si dezvolte oasele, plamanii, inima, muschii, articulatiile si buna functionare a intregului corp;

–      Sa capete si sa perfectioneze abilitati motrice pe care nu au cum sa le invete decat prin exersare: mers, alergat, sarit, rostogolit, catarat etc.

–      Sa-si pastreze sanatatea: sa invete ca este bine sa faci constant miscare si sa ai o viata activa si din punct de vedere fizic;

–      Sa socializeze: sa se imprieteneasca cu alti copii, sa invete sa lucreze in echipa, sa invete jocuri cu reguli etc.

–      Sa capete incredere in sine;

–      Sa se relaxeze si sa se elibereze de tensiuni;

–      Sa isi cunoasca propriul corp si limite;

–      Sa le placa sa se miste in aer liber.

Pentru copiii mici, miscarea este ceva natural, o nevoie care vine de la sine, o maniera de a cunoaste lumea inconjuratoare si pe sine insusi. Foarte multe dintre primele jocuri inchipuie de copiii mici sunt de natura motrica. Parintii si educatorii nu trebuie decat sa incurajeze aceasta dispozitie a pruncilor prin oferirea de situatii sau obiecte/jucarii/jocuri potrivite.

Nevoia de miscare depinde de la o varsta la alta si de la un copil la altul. Fiecare copil o simte in alt fel. Sunt copii care descopera spatiul prin miscare, altii care descopera lucrurile cu ajutorul miscarii, altii care descopera totul prin miscare. Fiecare trebuie respectat si stimulat.

Fiecarui copil trebuie sa ii acordam macar o ora de activitate fizica pe zi. Vara este foarte usor (chiar vine de la sine) sa faci acest lucru. Iarna pare insa mai complicat. Pentru cei care vor un pic de inspiratie, am pus acum ceva vreme aici  si pe-aici inca niste jocuri de miscare care pot fi facute in interior cu copii mai mici sau mai mari.

Cam de cata miscare are nevoie un copil zilnic. La carte scrie cam asa:

–      Bebelusii, de la 0 la 1 an, au nevoie pe parcursul intregii zile de miscare si de interactiune, fiecare dintre ei isi manifesta intr-un fel sau altul aceasta nevoie, o cer atunci cand o simt.

–      Copiii de la 1 la 3 ani au nevoie de cel putin jumatate de ora de miscare intensa si de cel putin inca o ora de activitati fizice neorganizate neaparat.

–      Copiii de peste 3 ani pana pe la vreo 6, au nevoie de cel putin o ora de activitate fizica intensa si de cel putin o ora de activitati si jocuri motrice neorganizate.

Din aceasta schema nu rezulta neaparat ca trebuie sa le stabilim un program strict ca la scoala. Activitatile pot fi desfasurate si rasfirate pe parcursul intregii zile, dar cam aceasta ar fi in medie nevoia de miscare pe varste.

Cel mai bun exemplu este chiar parintele sau educatorul. Daca acesta va fi o fire activa, atunci si copilul va fi mai incurajat si inspirat in jocurile sale motrice. Jocurile motrice iscate si inventate zilnic, povestile spuse intr-un mod activ si participativ, dansul, iesirile scurte sau lungi dar zilnice pe-afara, cursele cu obstacole sunt cateva idei de jucat in miscare intr-un mod amuzant si sanatos. Un mod care nu le va dezvolta doar abilitatile motrice, ci si imaginatia si creativitatea.

Joc cu folos si sanatos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Jocuri, jucarii, piua! și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s