Poveste despre vreme cu Sfantul Dumitru si Sfantul Gheorghe

Sa-Medru si San-Georgiu

Vazand Dumnezeu ca neamul crestinesc da cinste cuvenita acestor doi sfinti mucenici, zilele serbarii si aducerii aminte de faptele si virtutile lor crestinesti le-au pus: a celui dintai la sfarsitul toamnei, iar a celui de-al doilea in capul primaverii, ca sa se usoare pe sine de o sarcina, de o parte, iar de alta parte sa le deie si el lor cinste, le-a zis:

–      Iaca de acuma va incredintez voua cheile vremii si la porunca mea aveti sa inchideti, de vreme ori mai tarziu, vremile omului, dupa cum adeca voi vedea purtarea oamenilor!

Sfintii au primit cu multamita cheile si au plecat, unul in dreapta, altul in stanga, departandu-se la locul lor. Cand se aude croncanit de broaste, San-Georgiu intinde mana si ia cheile din mana lui Sa-Medru, si mereu inchide iarna cu o cheie, iar cu cealalta deschide vremile bune, caci prin glasul broastei a primit veste si porunca de la Dumnezeu.

Cand toate pasarile calatoare sunt duse de la noi, cand nu se mai vede pui de broasca pe afara si cand viscolul turbat se desprinde, scuturand si dezbracand codrul de haina sa, tremurand intinde Sa-Medru mana si primeste cheile din mana lui San-Georgiu, apoi, cu graba inchide vremea buna cu o cheie si cu cealalta deschide iarna care cade ca un potop asupra lumii.

Si San-Georgiu, si Sa-Medru, la randul lor, poarta cheile tot cu sine, la brau ca nu cumva sa le fure cineva din usile vremii si sa se joace cu vremea cum ii place.

Povestioara din Banat, citita la Simion Florea Marian, in Sarbatorile la romani, volumul al doilea, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1994.

In zi de sarbatoare, Casuta din copac se bucura ca a intalnit prunci si copii numiti si astazi dupa Dimitrie si Gheorghe.

Ii uram si ii felicitam azi pe Dimitrie, Dumitru, Mitica, Dima, Dumitrita, Dimitrian, Dumitrache, Mitru, Dumitra, Diman, Mima. Sa le foloseasca numele pe care il poarta!

Acest articol a fost publicat în Basme tainice. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Poveste despre vreme cu Sfantul Dumitru si Sfantul Gheorghe

  1. Pe bunicul meu, Dumnezeu sa-l odihneasca, il chema Dumitru! Toata lumea ii zicea cu respect, nea Mitică…

  2. casadincopac zice:

    Si astazi ii felicitam pe Gheorghe, George, Georgeta, Geta, Gigel si multi altii!

  3. Pingback: Povești din calendar – poveste despre poveste | Casa din copac

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s