Jocuri pentru educarea urechii muzicale

Jocuri de jucat cu prunci de doi-trei-patru anisori, unul sau mai multi ca sa auda bine si frumos.

Poveste cu sunete

Incepeti cu o poveste cunoscuta de prunci si incercati sa o spuneti impreuna, dar adaugand la fiecare detaliu si sunetul corespunzator: scartait de usa, tropait, nechezatul sau galopul calului etc. Ajutati-va de propriile picioare, maini, gura, dar si de diverse obiecte: bucatele de lemn, obiecte de metal si sticla, clopotei, ata, sfoara etc. improvizati si cautati impreuna.

Apoi inventati impreuna o poveste cu si din sunete. Puneti-o in scena si jucati-o in fata familiei reunite sau a prietenilor.

Marioneta (in)cantatoare

Alegeti o marioneta sau o jucarie si animati-o in fata copiilor. (Functioneaza mai ales la cei mai mici) Cantati cu vocea un pic schimbata cantece noi sau vechi, indragite de copil si incurajati-l sa cante alaturi de marioneta.

Ghiceste obiectul!

Alegeti cateva obiecte din spatiul familiar pruncului si ascundeti-le intr-un vas. Asezati-va spate in spate si produceti sunete cu fiecare obiect in parte lovindu-le cu un betisor sau manipulandu-le in alt mod. El trebuie sa ghiceasca despre ce obiect este vorba. In caz ca nu reuseste, repetati sunetul sau dati-i un indiciu.

La sfarsit, aratati-i obiectele si lasati-l sa le manipuleze in asa fel incat sa auda din nou sunetul produs, dar sa vada in acelasi timp si obiectul.

Instrumentele muzicale

Procurati scurte melodii interpretate cu cate un singur instrument muzical si puneti-le din cand in cand pentru a fi ascultate: vioara, pian, harpa, xilofon, tobe si alte intrumente de percutie, chitara, instrumente de suflat etc. Vorbiti-i despre fiecare instrument in parte si aratati-i-le. (Eu am descarcat de pe You tube, filmulete cu diferite instrumente in care acestea pot fi si vazute de catre copil).

Dupa ce le va asculta de mai multe ori, rugati-l sa ghiceasca instrumentul in timp ce ascultati una dintre melodii.

Mergeti apoi la un concert de muzica instrumentala pentru a le vedea pe viu.

De asemenea, cumparati-i, daca va permiteti, instrumente muzicale cat mai diferite intre ele si, daca e mai maricel (de peste trei anisori), invatati-l sa cante la unul dintre ele.

Joc cu folos!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Jocuri, jucarii, piua!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s