Despre creativitate si stimularea ei

Ce au in comun personalitati atat de diferite cum ar fi un cercetator stiintific si un pictor? Creativitatea.

Creativitatea tine de natura noastra si avem nevoie de ea pentru a reactiona in fata intamplarilor vietii intr-un mod potrivit si folositor noua si altora. Creativitatea este o stare de spirit, o maniera de a privi noul sau necunoscutul, o modalitate de a pune probleme sau de a imagina solutii, de a crea opere de arta sau de a-si trai viata.

Creativitatea este o capacitate pe care copilul o are in mod natural. Prezenta si dezvoltarea ei difera insa de la un copil la altul. De multe ori nu trebuie decat sa fie incurajata.

Stimularea imaginatiei si a creativitatii se face la varstele mici prin intermediul jocului, la fel ca si invatarea. Nu putem vorbi despre joc fara sa vorbim despre creativitate, la fel cum nu putem vorbi despre invatare la varstele mici fara sa vorbim despre joc.

 

Modalitati de stimulare si dezvoltare a creativitatii la oamenii mici sau mari:

–      Consolidati-i increderea in sine

–      Puterea exemplului personal este o metoda excelenta, in aceasta privinta ca si in altele. Deci, fiti creativi!

–      Propuneti-i spre rezolvare intrebari si probleme si stimulati-l sa isi puna si singur (referitor la lumea inconjuratoare, la experientele si lecturile sale etc.).

–      Cautati impreuna solutii diferite pentru aceeasi problema. Vorbiti-i (cu cat e mai maricel, cu atat mai mult) despre diferentele culturale, despre mentalitatile diferite, despre epoci diferite.

–      Incurajati-l sa isi exprime prin creatie emotiile, fie ele pozitive sau negative.

–      Stimulati-i si educati-i curioziatea.

–      Invatati-l sa fie responsabil si sa isi asume responsabilitati.

–      Incurajati-l sa isi asculte si dezvolte intuitia.

–      Curajul si dorinta de a risca nu trebuie sa ii lipseasca. Oferiti-i experiente potrivite pentru a-i dezvolta asemenea calitati.

–      Stimulati-l senzorial. Fiecare dintre cele 5 simturi este foarte important in dezvoltarea copilului si apoi a adultului.

–      Fiti cat mai mult timp disponibil in a-l asculta. Discutati despre emotiile, sentimentele si intrebarile sale.

–      Aratati-i cum functioneaza diverse aparate si mecanisme.

–      Lasati-l si incurajati-l sa experimenteze, preocupandu-va mai putin de ordine si curatenie. Daca vreti sa aveti in casa o curatenie impecabila, dar si un copil creativ, atunci creati-i un spatiu numai al lui unde sa isi poata da frau liber imaginatiei.

–      Incurajati-l si felicitati-l. (Dar nu uitati, cand va fi mai maricel, nici de simtul critic.)

–      Oferiti-i timp si materiale pentru a fi creativ. Nu-l lasati sa lucreze la intamplare de fiecare data. Dati-i teme de gandit sau de pus in practica.

–      Nu asteptati si nu cautati rezultate imediate ale experimentelor si cautarilor sale.

–      Nu va bazati exclusiv pe gradinita si scoala. Cautati cu regularitate activitati extrascolare in care sa il implicati care sa ii imbogateasca experienta si sa ii stimuleze creativitatea.

–      Mergeti impreuna cu copilul la expozitii, muzee, concerte, piese de teatru, filme, spectacole de dans sau patinaj, ateliere etc. Vorbiti de fiecare data despre ceea ce ati vazut/ascultat/simtit/creat. Impartasiti-i propriile sentimente despre cele vazute.

–      Dar nu il suprasolicitati cu activitati prea numeroase, fie ele si creative. Si plictiseala face bine din cand in cand si ajuta la ivirea libera a ideilor.

–      Ajutati-l prin diverse mijloace sa isi dezvolte limbajul, aceasta va conduce totodata la dezvoltarea gandirii si creativitatii sale.

–      Jucati-va impreuna sau puneti-i la dispozitie materiale, jocuri, jucarii care sa ii stimuleze imaginatia si creativitatea.

–      Inventati povesti impreuna, fie fara nici un mijloc ajutator, fie alegeti cateva cuvinte, obiecte, amintiri, persoane din anturaj, culori etc cu ajutorul carora sa construiti impreuna un fir narativ.

–      Invatati-l sa respecte personalitatile copiilor si adultilor cu care relationeaza si sa recunoasca diferentele dintre el si ceilalti.

–      Stimulati-i si educati-i simtul umorului.

–      Discutati si dezbateti in familie problema prostului gust, a kitsch-ului prin comparatie cu obiecte de bun gust si valori. Invatati-l sa faca distinctii bune in acest sens.

–      Incurajati-l sa se indoiasca.

–      Stimulati-i interesul pentru activitatile sportive, mai ales cele in aer liber (Mens sana in corpore sano).

–      Incurajati-l atunci cand vrea sa realizeze sau sa construiasca ceva pe cont propriu.

–      Gasiti un loc in casa unde sa depozitati deseuri pe care le-ati/ le-ar putea reutiliza cumva si mesteriti din cand in cand ceva impreuna sau lasati-l pe el sa o faca.

–      Fiti un model de simplitate si vorbiti-i din cand in cand despre aceasta.

–      Cautati sa nu fiti prea intruziv sau prea indiferent fata de copil atunci cand creeaza/mestereste/inventeaza. Nu are nevoie sa fie deranjat, dar nici lipsa de apreciere nu ii este neaparat pe plac.

Creativitatea poate fi un altoi roditor pentru dezvoltarea personalitatii unui copil, unui om.

Ea este cu atat mai potrivit si frumos inteleasa cu cat este insotita de mai multa bucurie de a crea.

Incurajand copiii sa devina creativi, ii ajutam “sa isi gaseasca drumul” mai usor, mai repede, mai liber si mai potrivit cu firea lor.

Biblioteca:

Creativitatea proprie si:

–      http://www.az-loisirs.com

–      http://www.thedifferentmagazine.com

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Articole. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Despre creativitate si stimularea ei

  1. eumiealmeu zice:

    Mi-au fost de folos toate cele scrise aici. Mulțumesc mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s