Bila magica sau ce forma au lichidele?

Dupa cum bine stiti, lichidele iau forma vasului in care sunt pastrate. Apa ia forma paharului, vinul ia forma sticlei etc. Dar daca nu am tine un lichid in nici un vas, ce forma ar avea?

Va propun un experiment care mie mi se pare foarte interesant, numai ca va trebui sa lucrati foarte atent si rabdator pentru ca totul sa iasa cum trebuie.
Mai intai de toate, amintiti-va ce se intampla daca turnati putin ulei intr-un vas cu apa. Uleiul ramane deasupra deoarece este mai usor. In schimb, daca turnati putin ulei intr-un vas cu spirt veti vedea cum se duce la fundul vasului. Asadar, pregatiti un vas transparent si amestecati in cantitati egale apa si spirt. Turnati apoi cu grija o picatura de ulei. Veti observa cum uleiul nici nu va cadea, nici nu va sta la suprafata, ci va ramane suspendat undeva la mijlocul vasului. Si mai interesant este faptul ca picatura de ulei ia forma unei sfere. In cazul in care v-ati grabit atunci cand ati turnat uleiul, picatura s-a desfacut in multe sfere mici.

Vi s-a parut interesant acest experiment? Daca da, am sa va propun o continuare a lui, un altul, realizat pentru prima data de fizicianul belgian Joseph Plateau care a trait in secolul al nouasprezecelea:
Luati un pahar mic si clatiti-l cu apa, apoi turnati ulei in paharul respectiv. Asazati paharul mic pe fundul unui pahar mai mare. In paharul mare incepeti cu grija sa turnati spirt, pana cand paharul mic va fi cufundat in el in intregime. Apoi pe peretele paharului mare, lasati sa se prelinga din lingurita putina apa. Suprafata apei din paharel devine convexa. Aceasta convexitate creste treptat si daca apa adaugata este suficienta, atunci se va ridica din paharul mic o sfera de ulei care se va mentine in interiorul amestecului de apa si spirt.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Fizica sau magie?. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s